Nieuw concert aanstaande: volksmuziek uit Europa

Van opera naar volksmuziek; Gemengd Koor Kwajr staat alweer voor het volgende concertweekend. Op zaterdag 13 mei en zondag 14 mei zingt het koor liederen uit heel Europa die twee dingen gemeen hebben: ze werden mondeling doorgegeven van generatie op generatie en ze hebben een herkenbare, aansprekende melodie.

Thematiek

Het programma ‘Until we meet again’ gaat heel Europa door, van Engeland naar Duitsland en van daar naar Tsjechië. Veel van de liederen gaan direct of indirect over water: van de sailors in het Noorden tot de rivieren in het Oosten van Europa. Misschien niet verrassend in volkse muziek: liefde is ook een thema. Van bewondering tot dramatisch afscheid, van hunkering tot onbereikbaarheid, het komt er allemaal in voor.

Bewerkt voor koren

Kwajr zingt verschillende typen bewerkingen van de volksliederen. Een aantal liederen is bewerkt door negentiende-eeuwse componisten die er complexe composities van maakten, zoals de werken van Holst en Vaughan Williams. Anderen behielden de volksmelodie als uitgangspunt en maakten die voor koren geschikt, zoals in de liederen van Brahms en Manuel Oltra. Een derde stijl die terugkomt in het concert is close harmony, zoals bij de beroemde Irish Blessing, waarmee traditioneel het afscheid werd ingeluid bij het sluiten van de pub. 

Kwajr zingt dit keer grotendeels a-capella en krijgt bij enkele stukken begeleiding van slagwerker ​​Nóra Takács op marimba, die ook twee korte solowerken speelt. Natuurlijk is na afloop taart te koop, zoals bij Kwajr traditie is. 

Data en kaartverkoop 

zaterdag 13 mei, 20.00 uur Museum aan de A, Brugstraat 24 Groningen 

zondag 14 mei, 15.00 uur kerk Thesinge, Kapelstraat 2 Thesinge 

Kaartverkoop: aan de deur

Tickets: 10 euro (pinnen mogelijk) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *