Nieuw project! We zingen de live soundtrack bij de stille film ‘Metropolis’

Wat gebeurt er als je een stille film voorziet van live muziek?
Kwajr laat het zien met de film Metropolis uit 1927. Samen met de bekende Amerikaanse jazzmuzikant Michael Moore op klarinet en altsaxofoon.


Het concert
In twee concerten verzorgt Kwajr de muzikale omlijsting van de Duitse sciencefiction-film. Op zaterdag 7 maart in de Der Aa kerk en zondag 8 maart in De Graanfabriek in Groningen.
De film zelf heeft geen geluid en leent zich daardoor uitstekend voor muzikale aanvulling. Kwajr heeft hiervoor koorstukken gekozen uit zes eeuwen muziekhistorie, die aansluiten bij de sfeer van verschillende scenes uit de film. Onder meer Mozart en Arvo Pärt passeren de revue, maar ook misschien minder bekende componisten uit heden en verleden. Naast koorstukken zal jazz-solist Michael Moore improviseren op klarinet en altsaxofoon.

Metropolis – de film
De film Metropolis (1927) van regisseur Fritz Lang was op vele vlakken zijn tijd ver vooruit. Het was de duurste filmproductie uit die tijd. Metropolis is een vroege sciencefiction film met zowel utopische, religieuze als sociaalkritische trekken en met voor die tijd spectaculaire special effects. Sindsdien heeft de film nog altijd niet aan actuele kracht ingeboet.

Speciaal voor dit concert is de film opnieuw gemonteerd, in de lengte van de oorspronkelijke versie voor de Amerikaanse markt (anderhalf uur).

Metropolis – het verhaal
In een gigantische, ondergrondse fabrieksstad rond het jaar 2027, in 1927 nog de verre toekomst, komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse. Hierdoor dreigt de futuristisch-ogende bovengrondse stad vernietigd te worden. Freder (gespeeld door Gustav Fröhlich), de zoon van de grote heerser, probeert met behulp van de profetes Maria (gespeeld door Brigitte Helm) een catastrofe te voorkomen. Om een opstand in de kiem te smoren, bouwt de bovenklasse een robot die sprekend lijkt op Maria.

´Zonder Hart kan er geen band zijn tussen Handen en Hersens’ is het (vrij vertaalde) motto van de film. De handen zijn de werkers, de hersenen zijn de bazen van de stad. De werkers leven in de Onderstad, de bazen in de Bovenstad.

Michael Moore
Michael Moore geldt als een van de grote rietblazers uit de Nederlandse jazzwereld. Hij komt oorspronkelijk uit de VS, maar woont en werkt al jaren in Nederland. Hij is zeer actief in binnen- en buitenland, werkt met verschillende ensembles en bracht onlangs op zijn eigen label Ramboy drie CD´s uit.

Waarom in de Graanfabriek en de Der Aa kerk?
De concerten vinden plaats op twee verschillende locaties in de stad, die elk een aspect van de film illustreren. De Der Aa kerk dateert uit de middeleeuwen en is een van de iconische religieuze gebouwen in Groningen. Dit sluit aan bij de rol van het Maria-personage in de film.

De Graanfabriek aan de rand van de stad, een enorme voormalige graanloods uit de twintigste eeuw, vertegenwoordigt de rauwe, industriële kant van Metropolis. Meestal wordt er in de Graanfabriek op techno- en housemuziek gedanst. Voor het eerst treden er nu ook een koor en een jazzmuzikant op.

Zaterdag 7 maart 2020, 20.15 uur, Der Aa Kerk, Akerkhof 2, Groningen (Volwassene € 10, kind € 5).

Zondag 8 maart 2020, 15.00 uur, De Graanfabriek, Helsinkistraat 6, Groningen (Volwassene € 10, kind € 5).